Afrikaanse kunst
Stenen beelden, tuinbeelden 
Onderhoud en reparatie

Onderhoud stenen beelden, tuinbeelden maar ook voor reparatie van uw stenen beeld kunt u bij ons terecht.

Meer leren over deze steensoorten en zelf met de steen aan de slag.
Bezoek ook eens onze workshops beeldhouwen in steen.


Op ons video kanaal kunt u vele video's zien over onze workshops, het dorp Tengenenge in Zimbabwe maar ook hoe een beeld tot stand komt. In diverse video's is te zien hoe de steen wordt uitgezocht tot en met het uiteindelijke resultaat. Misschien helpt dit u ook om zelf aan de slag te gaan bij de reparatie van uw beeld.

Hieronder ziet u Farai Kasvinge aan het werk in 2012, het beeld is uiteraard gekijk verkocht. Voor u zijn er nieuwe kansen in 2013
BANY besteedt uiterste zorg aan het kopen van de tuinbeelden doch kan geen enkele aansprakelijkheid, direct of indirect, aanvaarden voor de door ons geleverde kunstwerken. Ieder beeld wordt bij aankoop niet alleen op schoonheid beoordeeld doch ook op de staat waarin het verkeert. Zoveel mogelijk wordt getracht tuinbeelden te kopen die “scheur”vrij zijn. Echter daar het een natuur product betreft is het niet mogelijk alle barsten te zien, zeker niet degene die in diepere lagen besloten liggen. Het enige dat wij “toevoegen” is bij vele beelden een boorgat aan de onderkant om het tuinbeeld makkelijker op een sokkel te zetten. In sommige gevallen hebben wij ook de bodem iets afgevlakt met hetzelfde doel.

Vele beelden worden buiten in de tuin geplaatst waar ze zeker goed tot hun recht komen. Ook beelden met een scheurtje kunnen nog jaren meegaan. Wij geven vaak het voorbeeld van de rotsformaties in de bergen. Een groot rots blok lijkt "snel"naar beneden te kunnen vallen maar hangt er al honderden jaren. Op een andere plek waar men geen problemen verwacht met vallende rotsen kan het echter zomaar gebeuren dat het naar beneden komt. Dat is de natuur............... Ook in onze tuin hebben wij vele beelden gehad met scheurtjes die geen enkel probleem gaven.Echter ooit zal het een keertje mis gaan maar of u dit nog meemaakt........ Men kan uiteraard in de winter een plastic zak over het beeld trekken. Helaas is dit niet zo’n fraai gezicht doch biedt wel bescherming tegen de vorstschade. Indien u barsten ziet ontstaan is het wel zaak dit goed in de gaten te houden en indien mogelijk het tuinbeeld tijdelijk in te pakken of binnen te zetten.
Speciale aandacht vragen wij voor de tuinbeelden van bijvoorbeeld opaal of springsteen, maar ook andere steensoorten. De bruine plekken in deze steen zijn vrij zacht en hebben de eigenschap water te absorberen wat fataal kan zijn bij vriesweer. 

Het tuinbeeld kan het beste in het voorjaar worden “schoon geborsteld” indien men de algenaangroei niet mooi vindt. Een klein scheutje schoonmaak azijn in het water beperkt de nieuwe aangroei. Pas op met metalen voorwerpen (horloges, ringen!) omdat dit de waslaag en ook sommige zachtere steensoorten makkelijk bekrast. Eventuele kleine beschadigingen kan men “eenvoudig” met nat schuurpapier bijwerken waarna er na verwarming weer een nieuwe transparante waslaag kan worden aangebracht. Indien u dit toch allemaal te bewerkelijk vindt kunt u overwegen ons te vragen het beeld weer, tegen vergoeding, in oude luister te herstellen.

Stappenplan voor onderhoud van het tuinbeeld:

Na verloop van tijd zal uw tuinbeeld een dof uiterlijk krijgen. De oorzaak hiervan is opwarming van het beeld door zonlicht (verwarming) waardoor de steen de waslaag zal absorberen en de waslaag ook verdampt. Geen paniek, de volgende stappen zullen er voor zorgen dat het beeld weer in de oorspronkelijke staat wordt hersteld:


1) Verwarm het tuinbeeld voor u de waslaag aanbrengt. Steen is een natuurlijk product en is dus ook een beetje poreus. Verwarming van de steen zal de poriën openen. Ook zal de was mooi gelijkmatig uitvloeien op het oppervlak van het tuinbeeld.

2) U kunt het tuinbeeld op twee manieren verwarmen, mede afhankelijk van de afmetingen. Kleine tuinbeelden kunt u bijvoorbeeld op de verwarming leggen / in de oven leggen of in de zomer in de volle zon zetten. U zult voelen dat het tuinbeeld warm/heet wordt. Bij grotere tuinbeelden is dit uiteraard lastiger, deze moet u verwarmen met een gasvlam of andere krachtige warmtebron (bijvoorbeeld verfstripapparatuur). Het makkelijkste is het uiteraard om een tuinbeeld dat al voorverwarmd is door de zon nog net even “heter” te maken met een verfstripper. Op erg warme dagen is het extra verwarmen vaak overbodig en kunt u direct aan de slag. Veel is afhankelijk van het feit waar het grote tuinbeeld staat: in de schaduw moet u altijd verwarmen, in de volle zon vaak niet. U merkt het snel genoeg aan de was want als het beeld warm genoeg is vloeit dit gelijk mooi uit.

3) De warmte moet gelijkmatig opgenomen kunnen worden door het tuinbeeld. Het beeld mag dus nooit  te lang op één plek worden verwarmd, dit zal het tuinbeeld zeker beschadigen en misschien zelfs doen “knappen”. In de winter het beeld dus beslist nooit buiten verwarmen. Het binnenste van de steen is dan uiteraard erg koud, gaat u de buitenkant dan verwarmen dan wordt het temperatuursverschil veel te groot en zal het beeld bijna zeker beschadigd raken.   

4) Zodra het beeld goed warm aanvoelt kunt u met een kwast (zonder metaal!) een bijenwas of andere natuurlijke heldere waslaag aanbrengen – niet te dik!. Eerst met het echte oppoetsen starten als het tuinbeeld koud is(katoenen lap, eventueel met zachte doek voor extra glans). Als u hier al mee start als het beeld nog warm is, zal het resultaat weer dof zijn.
Indien er krassen op het beeld zitten kunt u deze glad maken met zeer fijn (1000 - 2000) waterschuurpapier, waarna u, zoals hierboven beschreven, de waslaag weer aanbrengt.

Misschien klinkt het allemaal wat gecompliceerd en durft u niet goed. Wij kunnen u echter verzekeren dat het allemaal erg meevalt en eigenlijk “een kind de was kan doen". Er kan niet echt veel mis gaan mits u niet met een vlam e.d. op één plek overmatig verhit.

Een tuinbeeld voor behandelingIdem

Het tuinbeeld is door de zon verwarmd, geen extra warmtebron gebruikt. Bij een beeld van deze dikte moet de zon er dan wel langdurig en rechtstreeks hebben opgestaan. Op deze foto is een gedeelte reeds in de was gezet.
het eindresultaat 


IdemAnder voorbeeld, ook zonder bijverwarming


Het resultaat.

Bijverwarmen met een gasvlam is bij grotere stenen beelden beslist noodzakelijk daar anders de was niet goed wordt opgenomen.Kijkt u ook eens bij onze vogels van metaal collectie

Niet op vakantie dit jaar maar er toch eens uit...............................bezoek onze workshops beeldhouwen in steen